Het idee
LiiteGuard is opgericht door een voormalig profvoetballer en een sportfysiotherapeut.
Het idee voor het product ontstond in juni 2016, toen Christopher Geertsen bij fysiotherapeut Nicklas Falkesgaard hulp zocht voo zijn langdurige knieklachten. Al pratend kwamen ze er achter dat veel voetballers dezelfde blessures hadden ervaren. De missie was om een product te maken dat een aantal van deze blessures zou kunnen gaan voorkomen.
Door onze achtergrond in het profvoetbal hadden we vooral ons aandeel aan blessures en met betrekking tot het onderbeen ervaren. Pijnlijke of gespannen kuiten en achillespezen na een zware wedstrijd of training zijn een heel normaal verschijnsel en de meeste mensen herkennen de krampen in de kuiten na een zware inspanning.
Het oorspronkelijke idee achter het product is echter op een heel andere voet ontstaan en had niets met een blessure te maken. Wij hebben allebei ontelbare keren in de kleedkamer gestaan en gezien hoe spelers hun scheenbeschermers omdoen. In de loop der jaren hadden wij allebei verschillende creatieve oplossingen van wisselende kwaliteit gezien, maar uiteindelijk kwam je altijd weer terug bij het gebruik van tape om de scheenbeschermer op zijn plaats te houden.
Het idee achter het product was dat het op een betere, makkelijkere en handigere manier moest kunnen. We wilden daarom een product maken met een lichte scheenbeschermer die comfortabel is om te dragen en zonder tape op zijn plek blijft zitten. Naarmate het idee in een stroomversnelling kwam, werden we steeds meer gefocust op het oplossen van de problemen die een speler kan ervaren rond het onderbeen en de enkel.
Zoals gezegd hadden we veel ervaring met het ongemak dat een voetballer kan hebben met het onderbeen en met de perceptie dat het gebruik van scheenbeschermers in het algemeen een probleem en ergernis was voor veel spelers.
We besloten te controleren of onze aannames juist waren en daarom deden we een marktonderzoek waarbij we O17-voetballers tot aan senioren vroegen een vragenlijst in te vullen. Het niveau van de spelers varieerde van eerste klasse tot Super League.
Op basis van ons onderzoek konden we het volgende concluderen:
- 76% antwoordde dat het belangrijk of heel belangrijk was dat de scheenbeschermer licht was
- 83% gaf als antwoord dat het belangrijk of heel belangrijk was dat de scheenbeschermer zo klein mogelijk was
- 80% antwoordde dat het belangrijk of heel belangrijk was dat de pasvorm goed was
- 89% zei dat ze tape of underwrap gebruikten om hun scheenbeschermer op zijn plaats te houden.
- 48% had enige pijn (30%) of hoge pijn (18%) in de achillespees of gevoeligheid ervaren
- 74% had tot op zekere hoogte (54%) of hoge (20%) spierstijfheid of krampen van de kuitspier.
- Tot op zekere hoogte (37%) of in hoge mate (14%) had 51% last door het gebruik van voetbalschoenen.
Het marktonderzoek bevestigde dus onze veronderstellingen. We konden concluderen dat er echt vraag was naar een product dat de problemen die een speler kan ondervinden in verband met het onderbeen en het gebruik van scheenbeschermers zou kunnen oplossen.
Het aanbod van LiiteGuard voor een oplossing is onze unieke compressiesok en scheenbeschermer.
De scheenbeschermer is licht van gewicht en weegt slechts 75 gram. Tegelijkertijd heeft het dezelfde afmetingen als de meest populaire scheenbeschermers op de markt. Daarnaast hebben we onze beschermer gemaakt van een speciaal materiaal dat je in korte tijd kunt vormen, zodat de beschermer perfect bij je past, wat een zeer unieke pasvorm geeft.
Tegelijkertijd kan de scheenbeschermer goed in de meegeleverde sok blijven zitten en tijdens de activiteit, zonder het gebruik van tape of iets anders.
De sok heeft een compressief effect op het hele onderbeen, wat spierpijn en spierstijfheid tijdens en na intensieve lichamelijke activiteit kan verminderen. Daarnaast is er een extra strakke compressie op de achillespees, wat een positief effect heeft op het verminderen van de achillespeespijn.
Onder de zool zit een siliconen coating, wat betekent dat je niet in de schoen kan wegglijden, zoals bij normale voetbalsokken wel het geval is. De zool zelf is gemaakt van een materiaal genaamd Softair Plus, dat zweet sneller afvoert dan katoen, waardoor de voet droger blijft dan wanneer je een katoenen sok gebruikt. Het materiaal heeft ook de functie dat het warm blijft als je inactief / koud bent en warmte / zweetblijft afvoeren als je actief bent.